Nagyvilág

Politikai megoldás igen, Kadhafi nem

Lennie kell politikai megoldásnak a líbiai helyzetre, de Moammer Kadhafinak nem lehet szerepe az ország jövőjében - mondta csütörtökön a francia külügyminiszter.

Alain Juppé azt követően beszélt erről, hogy német kollégájával egyeztetett a NATO külügyminisztereinek berlini konferenciáján – adta hírül az Associated Press hírügynökség. A francia külügyminiszter kijelentése a részt vevő tagállamok összehangolt véleményét tükrözte.

Párizs véleménye szerint a katonai szervezetnek és a többi államnak aktívabban kellene részt vennie a Kadhafi elleni műveletekben, amelyek eddig nem hoztak kézzelfogható eredményeket. A francia külügyminiszter csütörtökön azonban diplomatikusabb arcát mutatta, amikor Guido Westerwellével egyeztetett a kérdésről. Németország nem vesz részt a líbiai katonai akcióban.

A francia elnök és a brit kormányfő szerdán egyetért abban, hogy növelni kell a “katonai nyomást” Moammer Kadhafi líbiai vezetőre. Nicolas Sarkozy és David Cameron szerda este folytatott megbeszélést Párizsban, egy nappal a NATO-tagállamok külügyminiszteri értekezlete előtt. A líbiai beavatkozásra feljogosító BT-határozat elfogadtatásában oroszlánrészt vállaló Franciaország és Nagy-Britannia arra panaszkodik, hogy a katonai koalícióban ők viselik a legtöbb terhet.

Csütörtökön hajnalban Kadhafi erői rakétatámadást intéztek Miszráta város ellen, az akcióban 23 lázadó, közöttük 3 egyiptomi veszítette életét – adta hírül az AP.

AJÁNLOTT LINKEK:

Odüsszeia Hajnala: lecsaptak Kadhafira (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik