Nagyvilág

Megdöbbentő vallomást tett a pedofil pap

Tv-interjúban ismerte el egy újabb áldozatának molesztálását a szexuális zaklatások miatt korábban lemondott belga katolikus püspök.

Roger Vangheluwe a VT4 belga televíziónak adott interjújában beismerte, hogy két unokafivérét is szexuálisan molesztálta, részletekbe menően leírva az eseteket. Az egy éve kirobbant belga pedofilbotrány főszereplője megpróbálta lekicsinyelni tetteit, mint mondta: „csupán kis játékokat játszott” áldozataival.

A molesztálások családi összejöveteleken kezdődtek, amelyeken a helyhiány miatt gyakran a gyerekekkel egy ágyban aludt – fejtette ki a 74 éves egykori püspök. A tizenhárom éven át tartó zaklatások kezdetén áldozatai még csupán öt évesek voltak.

Vangheluwe próbálta minimalizálni tettének súlyát, állítása szerint a kisgyerekek „nem álltak ellen, sőt, épp ellenkezőleg”, illetve azt is kijelentette, hogy soha nem került sor brutális erőszakra. Azt is állította, hogy több alkalommal 25 ezer euróval „támogatta” áldozatait.

Az Associated Press beszámolója szerint Vangheluwe az interjú alatt végig nyugodt volt, beszéd közben időnként elmosolyodott, és vállrándításokkal igyekezett kisebbíteni bűneit.

Az interjú felháborodást keltett Belgium-szerte. Az egyik molesztált unokaöcs ügyvédje „az áldozatok arculcsapásának” nevezte a volt püspök nyilatkozatát, és hozzátette, hogy az esetek részleteit ismerve kíváncsi lenne, hogy Vangheluwe-nél mi minősül brutális szexnek.

Vangheluwe a belga katolikus egyház legrégebben hivatalban lévő püspöke volt, mikor egy évvel ezelőtt a molesztálási botrány kirobbant. A zaklatások beismerése ellenére nem fontolgatja, hogy önszántából elhagyja a papi hivatást. Sorsáról XVI. Benedek pápa, a katolikus egyház feje dönt majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik