Belföld

Pedofilgyanúba keveredett az orosházi plébános

Fazekas Attilát nemrég elmozdították állomáshelyéről. Az egyházmegye "nem részletezendő problémákról", míg a helybeliek pedofíliagyanúról beszélnek.

Kovács József, a Szeged-csanádi Katolikus Egyházmegye irodavezetője elismerte, hogy Fazekas Attila orosházi plébánost felfüggesztették megbízatásából és kezdeményezték áthelyezését – jelentette az ügyről elsőként beszámoló Egyenlítő Blog, amely úgy értesült, hogy az ügy hátterében egy pedofílbotrány gyanúja áll. Az Egyenlítő Blog egy informátorra hivatkozva az írja, hogy a valamivel több mint két éve Orosházára érkezett plébánost néhány héttel ezelőtt rajtakapták, amint egy 12 éves lánnyal fajtalankodott. A blog információ szerint felháborodott szülők írtak az esetről Kiss-Rigó László megyéspüspöknek, az egyházmegye így értesült az Orosházán történtekről. Az állítólag érintett kislány szülei elzárkóznak a nyilvánosságtól.

A Független Hírügynökség információi szerint mások viszont azt is tudni vélik, hogy a városi önkormányzattól kapott évi többmilliós támogatással nem tud teljes mértékben elszámolni Fazekas. Ugyanakkor az orosházi képviselő-testület következő, pénteki ülésén napirenden lehet egy olyan előterjesztés, amely szerint ebben az évben az önkormányzat újabb 3 millió forinttal támogatja az orosházi katolikus plébániát.

Helyi, nevük mellőzését kérő forrásaink szerint közel három hete beszélik városszerte az orosházi plébánossal összefüggő gyanúról, Fazakas Attila már legalább egy-másfél hete nincs a városban. Egyes források szerint visszement szülővárosába, a székelyföldi Sepsiszentgyörgyre, mások azonban úgy tudják, Kalocsán van. Fazekas el sem búcsúzott a hívektől.

Helyi katolikus hívek a Független Hírügynökségnek elmondták: csupán arról tájékoztatták őket, hogy “bizonyos problémák miatt” már nem Fazekas a plébános, de nem közöltek velük semmi konkrétumot.

A Független Hírügynökség kereste a rendőrséget is az eset kapcsán. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság keddi tájékoztatása szerint sem hozzájuk, sem az Orosházi Rendőrkapitánysághoz nem érkezett feljelentés az ügyben. Kerestük Bartucz Katalin egyházmegyei médiareferenst is, aki visszahívást ígért.

Közben egyébként a Szeged-Csanádi Egyházmegye internetes oldalán az áll, hogy Fazekas Attila 2008-tól plébániai kormányzó Orosházán, 2010-től plébános ugyanott. Ugyanakkor a honlapon közzétett adatok szerint 2011-től már Laurinyecz Mihály a szóban forgó város plébánosa.

Orosházán a fideszes többségű képviselő-testület az egyik legnagyobb helyi alapfokú iskolát, az Eötvös Téri Általános Iskolát annak sportcsarnokával együtt – takarékossági okok miatt – át szeretné adni a katolikus egyháznak. Ez ellen a szülők nagyobb része és civil szervezetek tiltakoznak, csütörtök estére demonstrációt szerveznek az orosházi városháza elé.

AJÁNLOTT LINK:

Pedofil-botrányt kenne el a fideszes püspök? (Egyenlítő.blog.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik