Külföld

Ezrek tüntettek Szíriában

admin
admin

2011. 04. 15. 16:19

Ezrek tüntettek Szíriában a pénteki imát követően az ország számos pontján, egy hónappal az első megmozdulások kirobbanása után - adták hírül emberi jogi aktivisták.

Főként a kurd kisebbség lakta Északkelet-Szíriában, a tengerparti Bánjászban és a déli Deraában voltak felvonulások, amelyeknek résztvevői – a tunéziai és az egyiptomi mintát követve – a rendszer megváltoztatását, szabadságot, demokráciát követeltek. Az északkeleti Kámisliban tüntető ötezres tömeg a Deraa és Bánjász tüntetőivel vállalt szolidaritás jelszavait skandálta.

Emberi jogi szervezetek adatai szerint vagy kétszázan haltak meg a március közepe óta zajló megmozdulások elleni erőszakos hatósági fellépés következtében. Pénteken a kora délutáni órákig a rendfenntartó erők nem avatkoztak be.

Bassár el-Aszad elnök előző nap új kormány felállításával és – egy emberi jogi szervezet pénteki közlése szerint – százak elengedésével igyekezett a változást követelők kedvében járni. Csütörtök este és péntek délelőtt több száz – március 15. óta letartóztatott – személyt bocsátottak szabadon, közöttük egy bloggert is, aki a Facebook közösségi portálon keresztül folytatta tevékenységét – tudatta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja. A pénteki megmozdulásokra is buzdítottak a portálon.

Bár vannak vallási felhangjai az alavita kisebbség által uralt, szunnita többségű Szíriában a tiltakozó megmozdulásoknak, egy névtelenül nyilatkozó ellenzéki személyiség szerint az, ami most zajlik, nem az, ami 1982-ben történt Hamában, a felkelés most nem korlátozódik egyetlen területre. Akkor a mostani elnök apja, Háfez el-Aszad keményen elfojtotta a Muzulmán Testvérek lázadását, és alakulatai vagy 30 ezer embert megöltek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.