Nagyvilág

Tízezer embert öltek meg Kadhafi emberei

A líbiai felkelők egyik képviselője azt mondta kedden Luxembourgban újságíróknak, hogy Moammer Kadhafi fegyveresei eddig tízezer embert öltek meg a harcok során.

A felkelők által Bengáziban létrehozott Átmeneti Nemzeti Tanács (CNT) külügyi felelőse, Ali Al-Iszávi szerint a Kadhadi-erők által megsebesítettek száma 30 ezer, az eltűnteké 20 ezer. A CNT küldöttsége előzőleg találkozott az uniós országok külügyminisztereivel és Catherine Ashtonnal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Algériába utaztak azok az afrikai vezetők, akik Líbiában próbáltak tűzszünetet kikényszeríteni a Moammer Kadhafival és a felkelők vezetőivel folytatott tárgyalásaikon. A csoport a nap folyamán Abdelaziz Bouteflika algériai elnökkel tart megbeszélést – közölte az ASP hírügynökség. A beszámoló szerint a közvetítői csoport tagja volt Mohamed Ould Abdel Aziz mauritániai elnök, Denis Sassou Nguesso kongói elnök, Jean Ping, az Afrikai Unió szakbizottságának vezetője és Henry Oryem Okello ugandai külügyminiszter.

A csapat vasárnap tárgyalt Moammer Kadhafi líbiai vezetővel, aki a beszámolók szerint nyitott volt a javasolt tűzszünetre. A líbiai felkelők azonban hétfőn elutasították a javaslatot, és azt közölték, hogy addig nem teszik le a fegyvert, amíg Kadhafi le nem mond.

“Azon dolgozunk, hogy megoldást találjunk erre az összetett kérdésre. Folytatjuk az erőfeszítéseket, hogy kijussunk ebből a válságból” – fogalmazott Algériában a mauritániai elnök. A közvetítői csoport a következő napokban a Líbiával határos Algériában tárgyal, amelyet vasárnap azzal vádoltak meg a felkelők, hogy támogatást nyújt Kadhafi rezsimjének.

Eközben Katarba utazott Músza Kúsza egykori líbiai külügyminiszter, hogy ott a líbiai összekötőcsoport találkozója előtt a helyi kormánnyal és líbiai hivatalos személyekkel tárgyaljon. Músza Kúszát, aki a múlt hónapban Nagy-Britanniába menekült az észak-afrikai országból, Kadhafi líbiai vezető belső köreinek jó ismerőjeként hívták meg a tárgyalásra – közölte a brit külügyminisztérium szóvivője. “Músza Kúsza szabad ember, aki akkor érkezik és távozik az Egyesült Királyságból, amikor jónak tartja” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik