Nagyvilág

Párizs és London egyetért a katonai nyomás fokozásában

A francia elnök és a brit kormányfő egyetért abban, hogy növelni kell a "katonai nyomást" Moammer Kadhafi líbiai vezetőre.

Nicolas Sarkozy és David Cameron szerda este folytatott megbeszélést Párizsban, egy nappal a NATO-tagállamok külügyminiszteri értekezlete előtt – közölte a francia köztársasági elnöki hivatal a két politikus találkozója után.

A külügyminiszterek csütörtökön és pénteken Berlinben tanácskoznak a líbiai válság rendezésének lehetőségeiről, amelyek még mindig nehezen körvonalazhatóak, noha már csaknem egy hónapja, március 19. óta mérnek csapásokat Kadhafi erőire a nemzetközi katonai koalíció vadászgépeiről, illetve tengeralattjáróiról.

A líbiai beavatkozásra feljogosító BT-határozat elfogadtatásában oroszlánrészt vállaló Franciaország és Nagy-Britannia arra panaszkodik, hogy a katonai koalícióban ők viselik a legtöbb terhet. A két ország arra figyelmeztetett, hogy a NATO más tagállamainak segítsége nélkül légi erejüknek nehéz lenne megtörni a lázadók városait fojtogató ostromokat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Odüsszeia Hajnala: lecsaptak Kadhafira (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik