Nagyvilág

Vízválasztóhoz érkeztek a Nyugat trónkövetelői

A globális pénzügyi rendszer átalakításáról tárgyalnak Kínában a világ legnagyobb fejlődő gazdaságait tömörítő BRIC-országok vezetői.

A szerdai találkozó kulcsfontosságú a Brazíliából, Kínából, Oroszországból és Indiából, illetve – most először – a Dél-afrikai Köztársaságból álló gazdasági blokk számára. A résztvevő országok célja, hogy átalakítsák a világ pénzügyi rendszerének egy részét, ehhez viszont először az egymás közötti nézeteltéréseiket kell leküzdeniük – írja az Associated Press. A találkozón eldől, hogy a feltörekvő gazdasági hatalmak képesek lesznek-e összehangoltan fellépni.

Az informális gazdasági csoportosulásnak egyre növekvő jelentősége van a világgazdaságban: tagországaiban él a világ népességének 40 százaléka, gazdaságaik pedig a globális növekedés 45 százalékát teszik ki.

A Nemzetközi Valutaalap szerint az elkövetkezendő években a világgazdaság motorjai a BRIC-országok lesznek, a nemzetközi szervezet előrejelzése szerint, míg az Egyesült Államokban, Európában, illetve Japánban legfeljebb 2,5 százalékos növekedés várható, addig a legnagyobb fejlődő országokban 6,5 százalékos lesz a fejlődés üteme.

AJÁNLOTT LINKEK:

Folyamatban a világ újrafelosztása (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik