Gazdaság

Komoly a japán katasztrófa világgazdasági hatása

Máris komoly visszahúzó erőt gyakorol a globális feldolgozószektorra a japán földrengés- és szökőár-katasztrófa - áll egy friss felmérésében.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport, amely minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó ágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzőmenedzser-indexét (PMI), a márciusról szóló legújabb összesítésében azt írta, hogy az általa képzett mutató a múlt hónapban 1,6 ponttal 55,8 pontra csökkent.

Ez még mindig a globális gyáripari szektor teljesítményének erőteljes bővülését mutatja, ám a világátlagon belül Japán átfogó feldolgozóipari mutatója meredeken, 6,5 ponttal a már visszaesést jelző 46,4-es szintre süllyedt. Ezen belül is a japán gyáripar kibocsátási értékét mérő részindex szinte szabadesésszerűen, 16,1 ponttal 37,7-re zuhant – áll a JP Morgan új kimutatásában.

A japán katasztrófa világgazdasági hatását jelzi, hogy a JP Morgan számítási modellje szerint a japán visszaesés kiszűrésével a globális feldolgozóipari index nem 1,6 ponttal, hanem ennek kevesebb mint a felével, mindössze 0,7 ponttal csökkent volna a múlt hónapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik