Nagyvilág

Mindent bevallottak a minszki robbantók

Beismerték tettüket a fehérorosz fővárosban történt bombamerénylet elkövetői – jelentette be a fehérorosz elnök, Alekszandr Lukasenko.

A fehérorosz államfő televíziós beszédében közölte, a két gyanúsított bevallotta, hogy ők hajtották végre a minszki metróban a történt, 12 emberéletet követelő robbantást. A merényletben csaknem kétszáz további személy szenvedett sérüléseket.

Anatolij Kuljasov belügyminiszter időközben azt jelentette be, hogy a gyanúsítottak száma három. Kuljasov azt is elmondta, hogy a 30 év körüli gyanúsítottak fehéroroszok, de nem minszkiek. Legalább egyiküket a metróállomásnál készült videófelvételek alapján azonosították.

“Szörnyű, de tény, ezek a senkiháziak munkáskollektívákban dolgoztak, esztergályosként, lakatosként” – mondta Lukasenka. A gyanúsítottakat alkalmazó vállalatok vezetésének szemére vetette, hogy nem vették észre idejében, miben mesterkednek. “Kik a cinkosok, esetleg a megrendelők, ez számunkra nagyon fontos” – fogalmazott a fehérorosz elnök.

Lukasenka beszédében közölte: utasítást adott az “ellenzéki alakok” kijelentéseinek alapos kielemzésére.

Mint arról korábban beszámoltunk, az első két gyanúsítottat kedden vették őrizetbe a fehérorosz hatóságok. Mindketten fehérorosz állampolgárok, 1986-os születésűek, büntetlen előéletűek, és minden kétséget kizáróan régóta ismerik egymást.Vallomásaik alapján közük volt egy korábbi, 2005-ben Vityebszkben történt robbantáshoz és a 2008 júliusában Minszkben elkövetett függetlenség napi pokolgépes merénylethez. Ezeket az értesüléseket azonban még ellenőrizni kell – mondta a nyomozást vezető ügyész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik