Nagyvilág

Csernobillal egy szintre kerül a japán atombaleset

A nukleáris eseményeket rangsoroló (INES-) skálán az eddigi ötösről a legmagasabb, hetes fokozatúra emelik a japán atomerőműben bekövetkezett katasztrófa minősítését.

Ez azt jelentené, hogy az ázsiai szigetországot sújtó szökőár miatt egy hónappal ezelőtt bekövetkezett reaktorbalesetet az 1986-os csernobili katasztrófával azonos súlyúnak ismernék el.

Egy balesetet akkor sorolnak a 7-es fokozatba a nemzetközi skálán, ha radioaktív anyagok “jelentős mennyiségben” jutottak a szabadba, és a szivárgás “igen nagy mértékben hat az emberi egészségre és a környezetre”.

A Kiodo japán hírügynökség híradása szerint kisebb tűz keletkezett az atomerőmű 4-es reaktorának egyik melléképületében. A tüzet eloltották, a radioaktív sugárzás szintje nem nőtt.

Közben helyi idős szerint kedd reggel újabb földrengés rázta meg Japán keleti partvidékét. A 6,4-es erősségű földmozgás epicentruma Tokiótól 77 kilométerre volt, a Csendes-óceánban, de nem hirdettek szökőárriadót. Esetleges károkról, áldozatokról nem érkezett jelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik