Nagyvilág

Malajzia: atomfegyverek tranzitországa

Március elején a malajziai rendőrség gyanús, akár atombomba előállítására is alkalmas eszközöket foglalt le Port Klangban egy Kínából Iránba tartó hajón. Annak ellenére, hogy ENSZ-szankciók tiltják a stratégiai fegyverek kereskedelmét, amelyek bevezetését korábban Malajzia is támogatta, a délkelet-ázsiai ország nem először kerül hasonló botrányba.

Március elején a maláj rendőrség gyanús, akár atombomba előállítására is alkalmas eszközöket foglalt le Port Klang kikötőjében egy Kínából a Közel-Keletre tartó hajón. A malajziai Atomenergia Ügynökség részvételével folyó nyomozás keretében a hatóságok jelenleg is vizsgálják, hogy a lefoglalt szállítmány alkalmas-e tömegpusztító fegyverek készítésére. Az első eredmények arra utalnak, hogy „stratégiai cikkekről” van szó, amelyek exportjához és átrakodásához külön engedély szükséges a stratégiai kereskedelmi törvény alapján.

Hisammuddin Husszein maláj belügyminiszter a helyi Star újságnak elmondta, hogy amennyiben gyanújuk beigazolódik, úgy az ügy komoly következményekkel járhat az országra nézve. Husszein nyilatkozatában hozzátette, hogy Malajzia csak tranzitországként keveredett bele az ügybe, nem célállomásként. A malajziai hatóságok szerint a lefoglalt termékek azon áruk közé tartoznak, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa és a nemzetközi jog szerint csak ellenőrzötten, illetve korlátozottan lehet értékesíteni.

A cikk folytatásához kattintson IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik