Nagyvilág

Líbiai menekülteken segítenek a magyarok

Legalább 250 ezer líbiai menekült van jelenleg Tunéziában, a magyarországi Baptista Szeretetszolgálat segélyt visz egy részüknek.

A szervezet másik célja annak ellenőrzése, hogy a líbiai hatóságok miképpen bánnak az országban maradt menekültekkel. Főleg pénztelen vendégmunkásokról van szó. Dél körül lépte át a határt az a magyar csoport, amely segélyt visz Líbiába, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaival újságírók is utaznak.

Novák András, az RTL Klub riportere a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy Zuara városában nézik majd meg a kórházakat és a menekülttáborokat. Egy parkolóban sikerült utolérni a riportert. Azt mondja, itt is látható, hogy korábban lövöldözések lehettek, hiszen lövedékhüvelyeket szedett össze a földről.

Amúgy a hivatalos líbiai hatóságok támogatják a munkájukat, igaz kaptak egy kísérőt, aki “inkább tűnik elhárító tisztnek, mint idegenvezetőnek” – mondta el Novák András. A környéken egyébként frissen kirakott plakátok és állami zászlók éltetik Kadhafi elnököt, és az utcán az emberek is csak őt dicsőítik. Azt nem lehet tudni, hogy ez mennyire tudható be a kormányhű katonák és rendőrök utcai jelenlétének.

A bizonytalan helyzetre való tekintettel a magyar segélycsapat nem megy el a fővárosig, Tripoliig. A tervek szerint maradnak a tunéziai határ közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik