Nagyvilág

Szaúd-Arábia kész olajat exportálni

Szaúd-Arábia kész több olajat exportálni, mert példátlanul nagy kitermelési kapacitása lehetővé teszi a kereslet bármekkora növekedését vagy más források bármekkora csökkenésének pótlását.

Ezt közölte a hét végén Szaúd-Arábia hivatalos hírügynöksége (SPA) Ali Al-Naimi olajipari minisztert idézve.

A miniszter nem mondta, hogy országa mennyi kőolajat termel jelenleg, és a tartalék kapacitás méretéről sem nyilatkozott. A Reuters hírügynökség tudomása szerint Szaúd-Arábia már eddig is napi 9 millió hordóra növelte kőolajtermelését, ezzel hozzájárul a szintén OPEC-tag Líbiából elmaradó export pótlásához. Ezen felül napi 3,5 millió hordós tartalék kitermelő kapacitása van még az országnak.

Al-Naimi szerint az olaj árát jelenleg spekuláció és piaci álinformációk hajtják fel, és teljesen alaptalan az idegesség a kereslet és a kínálat miatt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj szabadpiaci ára a legközelebbi, májusi határidőre a hét végén hordónként (159 liter) 126,65 dolláron – 2008. július 30-a óta a legmagasabban – zárt az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében, 6,70 százalékkal drágábban az előző hét végi 118,70 dollárnál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik