Nagyvilág

Koszovó új államfője pártonkívüli, 36 éves és nő

Első ízben választott nőt államfőnek Koszovó azok után, hogy az előd alig egy hónapnyi regnálást követően lemondott.

A koszovói parlament április 7-i rendkívüli ülése ráadásul nemcsak az első női elnököt választotta meg, de az eddigi legfiatalabbat is, aki még soha nem volt tagja egyetlen politikai pártnak sem. A 36 éves Atifete Jahjaga a negyedik elnöke a 2008-ban Szerbiától egyoldalúan elszakadt tartománynak. A politikusnő nagyrészt kényszermegoldás eredményeként került Koszovó élére, ugyanis a februárban elnöknek választott Beghjet Pacolli nem önként távozott posztjáról. Az Alkotmánybíróság szerint Pacolli megválasztása ellentétes volt a koszovói alaptörvénnyel, mivel akkor az ellenzék kivonulása miatt a 120 fős törvényhozás nem rendelkezett az elnökválasztáshoz szükséges minimális létszámmal.

A kormányfő Hashim Thaci és Pacolli megállapodott a legnagyobb ellenzéki párt, a Koszovói Demokratikus Liga vezetőivel, és egy mindenki számára “semleges” személyre esett a választás. Az egyezség létrejöttének bejelentésekor azt is közölték, hogy úgy módosítják az alkotmányt és a választási törvényt, hogy az államfő 2012-től már közvetlenül a választópolgárok voksai alapján kerül hatalomra és 2013-ban mindenképpen új parlamenti és helyhatósági választásokat tartanak.

Megválasztása után Atifede Jahjaga azt mondta: soha nem gondolt arra, hogy ilyen magas pozíciót fog elfoglalni, de készen áll arra, hogy szolgálja országát.
Az új államfő elsődleges feladata a következő egy évben a Szerbiával folytatott tárgyalások folytatása lesz, amelyet a most lezárt politikai krízis veszélybe sodort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik