Nagyvilág

Alkotmányellenes a koszovói elnökválasztás

Behgjet Pacollit február 22-én, harmadik próbálkozásra sikerült megválasztania a pristinai parlamentnek.

A testület az egyik ellenzéki pártnak a szavazás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozó beadványát vizsgálta meg.

Behgjet Pacollit február 22-én, harmadik próbálkozásra sikerült megválasztania a pristinai parlamentnek. Egyelőre nem tudni, hogy le kell-e mondania tisztségéről a politikusnak az alkotmánybírósági döntés után.

Az alkotmánybíróság mindössze annyit közölt, hogy többségi szavazással, két bíró tartózkodása mellett hozta meg a döntését, amelyet nem indokolt.

Fél év alatt másodszor fordult elő, hogy a testület a köztársasági elnök ellenében döntött. Az alkotmánybíróság a múlt év szeptemberében alkotmánysértőnek minősítette azt, hogy Fatmir Sejdiu az államfői teendők mellett pártja elnökeként is tevékenykedik, s ez után a politikus lemondott az államfői posztról.

Behgjet Pacolli sokszoros milliomos üzletember, aki Svájcban szerezte vagyonát, s akinek építőipari cége több előnyös megrendelést is kapott a Koszovó függetlenségét ellenző Oroszországtól. Szövetség az Új Koszovóért nevű pártja az ötödik helyet tudta megszerezni a tavaly decemberi parlamenti választáson, de fontos tagja a parlamentben csekély többséggel rendelkező, Hashim Thaci miniszterelnök Koszovói Demokrata Pártja által vezetett koalíciónak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik