Nagyvilág

Ezrek tüntetnek Szíriában

Az ország főleg kurdok lakta régiójában a rendkívüli állapot eltörlését és a bebörtönzöttek szabadon engedését követelik.

“Több mint kétezren, kurdok, arabok és asszírok (keresztények) tüntettek Kamisliben a pénteki imát követően, valamint több száz kurd vonult fel Haszake, Amúda, Derek és Deirbaszije utcáin” – mondta el Radif Musztafa, a kurd emberjogi bizottság vezetője. Az aktivista szerint a demonstrálók azt skandálták: “Isten, Szíria és szabadság”, valamint a “nemzeti egység” szükségességére hívták fel a figyelmet.

A megmozdulásokra egy nappal azután került sor, hogy Bassár el-Aszad szíriai államfő olyan rendeletet hozott, amely megadja az állampolgárságot az ország északkeleti részében élő kurdok közül azoknak, akiket közel fél évszázada megfosztottak tőle.

Közben szemtanúk beszámoltak arról, hogy Deraa városában, az ország déli részében a biztonsági erők éles lőszerrel és könnygázzal lőttek a kormányellenes jelszavakat skandáló, tüntető tömegbe. A település a hetek óta tartó tiltakozó megmozdulások központjává vált. Egy aktivista elmondta, hogy az északkelet-szíriai Amúda városában is utcára vonultak pénteken a rezsim távozását követelő emberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik