Nagyvilág

Előkerült a Szíriában eltűnt két újságíró

A két libanoni újságíró szombat este tűnt el, miután értesítették egyik kollégájukat, hogy elindultak vissza Bejrútba.

Előkerült a Reuters brit hírügynökség két libanoni újságírója, akik a hétvégén tűntek el Szíriában, miközben a kormányellenes tüntetésekről tudósítottak – közölte hétfőn munkaadójuk. A két férfit a szíriai hatóságok vették őrizetbe, mert nem volt engedélyük a munkára. A hírügynökség damaszkuszi tudósítóját pénteken utasították ki az országból, mert a hatóságok nem voltak elégedettek munkájával.

A Reuters főszerkesztőjének elmondása szerint a hétvégén eltűnt két munkatársuk már visszatért Bejrútba, és mindketten jó állapotban vannak. A hírügynökség közlése szerint Ayat Basma producert, és Ezzat Baltaji operatőrt azzal az indokkal vették őrizetbe a szíriai hatóságok, hogy nem volt engedélyük, és egy tiltott helyen forgattak.

A két libanoni újságíró szombat este tűnt el, miután értesítették egyik kollégájukat, hogy elindultak vissza Bejrútba.

A Reuters egy harmadik újságíróját pedig pénteken utasították ki az országból miután a helyi hatóságok szakmaiatlannak és hamisnak nevezték beszámolóit az országban tapasztalt eseményekről. A jordániai állampolgárságú Kaled Jakub Oweis 2006 februárjától múlt péntekig dolgozhatott Damaszkuszban. Az információs minisztérium akkor közölte vele, hogy azonnal el kell hagynia a közel-keleti országot, mert visszavonták a sajtóakkreditációját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik