Nagyvilág

Oroszország nukleáris meghajtást fejleszt űrhajókhoz

Oroszországban az űrhajózás számára nukleáris hajtómű kifejlesztésén dolgoznak - jelentette be Vlagyimir Putyin kormányfő.

A miniszterelnök szerint ez kulcskérdés a további űrkutatási projektek szempontjából, mert ilyen hajtómű nélkül nincs mód a bolygóközi repülésre, a Hold meghódítására és a naprendszer bolygóinak tanulmányozására.

Putyin a rezidenciáján megrendezett, egy űrkutatási kérdésekről tartott tanácskozáson követelte egyebek mellett, hogy az űrkutatási ágazat terjessze ki tevékenységét különböző területekre, így a biztonság területére is.

Sürgette, hogy a világűrrel kapcsolatos szolgáltatások váljanak hozzáférhetővé minél szélesebb kör számára, például a régiók, a városok, általában a gazdaság és az egyes vállalatok számára is.

Leszögezte, hogy az ágazatban folyó beruházásoknak az emberek számára is új lehetőségeket kell teremteniük egyebek között az oktatásban, az orvostudományban, az információhoz való hozzáférésben.

Hozzátette: nem szabad elfelejteni az ágazat nemzetbiztonságban betöltött szerepét sem. “A fegyveres erők modernizálása során ennek a kérdésnek nagy figyelmet fogunk szentelni” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik