Külföld

Még szennyez Csernobil

admin
admin

2011. 04. 05. 20:44

Radioaktív szennyeződést találtak a Greenpeace aktivistái az északnyugat-ukrajnai piacokon árusított élelmiszerekben. A nemzetközi környezetvédelmi szervezet a csernobili katasztrófa közelgő 25. évfordulója kapcsán végzett egy kisebb felmérést - számolt be a hirado.hu.

A Greenpeace a márciusi vizsgálat során a Zsitomiri és a Rivnei terület, valamint kontrollként egy harmadik – a katasztrófa által nem érintett – ukrajnai terület helyi piacaira látogatott el, ahol 114 élelmiszermintát gyűjtöttek be. Az elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a tej, a szárított gomba és bogyós gyümölcsök a megengedettnél jóval nagyobb mennyiségben tartalmazzák a nagy felezési idejű, a szervezetben akkumulálódó cézium-137 izotópot.

A radioaktív szennyeződés mértéke nagyobb volt a Rivnei területen gyűjtött mintákban, mint a Zsitomiri területen. Az előbbi térség nagy részén ugyanis tőzeges, vizenyős a talaj, amely könnyebben “közvetíti” a radioaktív szennyeződést, mint más talajtípusok. Mint a vizsgálatokat irányító Irina Labunszka, az Exeteri Egyetem kutatója rámutatott, a felméréssel arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy az ukrán kormány két évvel ezelőtt leállította az élelmiszervizsgálatokat a csernobili katasztrófa által érintett térségekben.

“A cézium-137 mindmáig hosszú távú közegészségügyi veszélyt jelent, így elhamarkodott volt a monitoring leállítása” – hangsúlyozta Irina Labunszka. A nagyipari élelmiszertermeléssel nincs gond Ukrajnában, ám egészen más a helyzet a szegény falvakban, amelyek lakossága talán szennyezett takarmánnyal eteti a szarvasmarhát, gombát, bogyós gyümölcsöket gyűjt, hogy eladja a helyi piacokon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.