Nagyvilág

Fukusima 80 kilométeres körzetében kell félni

Magyar szakértő nyilatkozott a sérült atomerőmű veszélyeivel kapcsolatban.

A mostani adatok alapján a nukleáris sugárzás mértéke egyáltalán nem veszélyes az egészségre azokban a japán városokban, amelyeket a magyarok gyakrabban látogatnak – ezek Tokyo, Kyoto, Nagano és Chiba – mondta a szakértő

A fukushimai atomerőmű blokkjaiban bekövetkezett robbanások után több nagyvárosban is nőtt a háttérsugárzás intenzitása, de egészségkárosodásra emiatt nem kell számítani – írja keddi helyzetelemzésében Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója.

Az erőmű 80 kilométeres körzetén belülre ugyanakkor nem ajánlott utazni. A fukushimai atomerőmű 30 kilométeres körzetében az úgynevezett dózisintenzitás most is magas és várhatóan az is lesz hónapokig. Ide nem tanácsos utazni, de valószínűleg nem is lehet turistáknak.

Az erőműtől északnyugatra 60-80 kilométer távolságban egyes településeken is több mikrosievert/óra a dózisintenzitás, ami a magyarországi viszonyokhoz képest szokatlanul magas. Itthon a természetben 0,08 és 0,16 mikrosievert/óra közötti ennek mértéke, 0,5 mikrosievert/óra érték alatt nincs szükség semmilyen intézkedésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik