Nagyvilág

Énekes lehet a haiti elnök

Michel Martely énekes nyerte meg a haiti elnökválasztást, miután a március 20-i második fordulóban a hétfőn nyilvánosságra hozott előzetes eredmény szerint a leadott szavazatok 67,57 százalékát szerezte meg.

Ellenfele, Mirlande Manigat jogászprofesszor a voksok 31,74 százalékát kapta – közölte a francia hírügynökséggel a választási bizottság egyik tagja. A végleges eredményt április 16-án közlik.

A novemberi első fordulót a 70 éves Manigat nyerte meg. A második helyen végző Jude Célestint – akit az előző elnök, René Préval támogatott – csalás miatt kizárták, így a második fordulóban a harmadikként befutó Martelly mérkőzhetett meg Maginat-val.

José Miguel Insulza, az Amerikai Államok Szövetségének főtitkára – aki megfigyelői küldöttséget vezetett az elnökválasztáson – nyilatkozatban üdvözölte, hogy Haiti lakossága “a választás napján nyugodt légkörben ismét tanúbizonyságát adta állampolgári felelősségének, valamint türelmének” a szavatok összeszámlálása során.

Michel Martelly kormánya parlamenti többség nélkül irányítja majd a karibi országot. Ezzel kapcsolatban Robert Fatton, az egyesült államokbeli Virginiai Egyetem politológus professzora nehézségnek mondta, hogy a megfigyelőknek egyelőre halvány fogalmuk sincs arról, Michel Martelly mennyire lesz képes megbirkózni ilyen politikai kihívással, ráadásul az újdonsült elnök pártja a parlamenti képviseletet tekintve szinte nem is létezik.

René Préval távozó elnök a tervek szerint május 14-én adja majd át az elnöki tisztséget. Michel Martelly államfőként az elnöki palota udvarán felállított sátrakba költözhet majd be, mert a palota a tavaly januári pusztító földrengés óta romokban hever.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik