Nagyvilág

A bangladesi tüntetőknek nem kell a női egyenjogúság

Nők jogai ellen tüntettek egy iszlamista iskolánál - egy diákot lelőttek.

A BBC Online tudósítása szerint egy diákot lelőttek, több mint harmincat megsebesítettek Bangladesben a nők jogai ellen szervezett tüntetésen. A tüntetők elutasítják a női egyenjogúságot, s elutasítják a kormány ilyen irányú törekvéseit. A gyűlést a hétfőre tervezett országos sztrájk támogatására hívták össze.

A tüntetők vezetője szerint a diákot rendőrök lőtték le, de a rendőrség tagadja a vádakat. A hatóságok szerint a néhányan tüntetők közül is fel voltak fegyverezve.

Bangladesben a lakosság kilencven százaléka muszlim, az örökösödés kérdése az iszlám jogot követi. A bangladeshi törvények szerint ugyanis a nők általában fele annyit örökölnek, mint fiútestvéreik.

Az új szabályozás szerint valamennyi gyerek ugyanannyit örököl. A nők jogaiért küzdő csoportok már régóta követelték ezen törvények bevezetését. Dakkában, a fővárosban többszáz nő vonult az utcára, hogy tiltakozzon a törvénnyel való szembeszegülés ilyen formája ellen. “Támogatjuk a női jogok kiterjesztéséről szóló törvényt, amely teljes összhangban áll az Iszlám tanításával” – mondta Ajesa Kanom, a Nők Szövetségének elnöke.

AJÁNLOTT LINK:

Bangladesh protest against women’s rights left one dead (bbc.co.uk)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik