Nagyvilág

Irán és Egyiptom támogatja a líbiai felkelőket

A német és más nyugati hírszerző szolgálatok értesülései szerint Irán és Egyiptom járművekkel, illetve fegyverekkel támogatja a Kadhafi-rezsim ellen harcoló líbiai felkelőket - írja friss számában a Focus német magazin.

A fenti szolgálatok az értesülések alapján arra figyelmeztetnek, hogy radikális síiták megpróbálhatnak szerepet vállalni az észak-afrikai konfliktusban. A Maghreb-térség egy szakértője a Focusnak nyilatkozva úgy vélte, egyes államok – például Irán – megkísérelhetik, hogy viszonylag csekély ráfordítás árán növeljék befolyásukat a térségben.

A Focus információi szerint Egyiptom fegyvereket szállít a líbiai felkelőknek. Egy amerikai kormányzati tisztviselő a német magazinnak nyilatkozva elmondta: Washington tudtával “néhány napja” kezdődött a fegyverszállítás. A kairói kormány a szállítások titkokban tartását kérte, arra hivatkozva, hogy hivatalosan semleges akar maradni a szomszédos országban zajló konfliktusban. A fegyverszállítmányok elsősorban gyorstüzelő fegyvereket és lőszert tartalmaznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik