Nagyvilág

Észtország nem fizet a Libanonban elrabolt állampolgáraiért

Észtország nem fizet váltságdíjat Libanonban elrabolt állampolgáraiért, de elképzelhető, hogy más szervezetek vagy közvetítők megteszik ezt - közölte pénteken Urmas Paet észt külügyminiszter az állami tévében.

A hét észt turistát március 23-án rabolták el álarcos fegyveresek a Bekaa-völgyben. A beszámolók szerint a biciklistákat nem sokkal azután állították meg, hogy Szíriából beléptek az országba. Az emberrablók egy fekete Mercedesbe és két fehér kisbuszba tuszkolták őket.

Az eset egy többségében keresztények lakta település, Zahle közelében történt. Az észtek 25 és 40 év közötti férfiak. Elrablásuk helyszínén megtalálták irataikat, mobiltelefonjaikat és kerékpárjaikat.

Paet elmondta, hogy az ügy rendezésében legfontosabb partnerük az Egyesült Államok, különösen Hillary Clinton külügyminiszter, akivel megvitatta a helyzetet. Hangoztatta: nincs bizonyíték arra, hogy honfitársait azért rabolták el, mert észtek.

A libanoni sajtó szerint az észteket tévedésből ejtették fogságba, mert elrablóik, egy palesztin fegyveres csoport ukránoknak hitte őket. Egyes értesülések szerint a palesztinok a túszejtéssel azt akarták megtorolni, hogy Ukrajnában elraboltak egy palesztin mérnököt. A 42 éves Dirár Abu Sziszi még február 19-én kora hajnalban tűnt el az ukrajnai Harkiv (Harkov) és Kijev között közlekedő vonatról. A hatgyermekes családapa ukrán felesége, Veronika azt állítja: férjét az izraeli titkosszolgálat, a Moszad rabolta el, hogy szabotálja az egyetlen gázai erőmű működését. A férfi az erőmű műszaki igazgatója volt, s azért utazott Kijevbe, hogy kérelmezze az ukrán állampolgárságot.

Egy izraeli bíróság a minap teljes hírzárlatot rendelt el az ügyben, de a palesztinok jogait védő HaMoked nevű szervezet közölte, hogy Abu Sziszit egy Askelón melletti börtönben tartják fogva. Az ENSZ menekültügyi főbiztosának ukrajnai szóvivője megerősítette csütörtökön, hogy Abu Sziszi izraeli fogságban van.

A Der Spiegel német magazin saját forrásaira hivatkozva azt írta, hogy Izrael az elrabolt palesztin mérnöktől információt akar szerezni Gilád Salitról, az izraeli hadsereg őrmesteréről, akit négy és fél éve a Hamász iszlamista szervezet emberei hurcoltak el Izrael és a Gázai övezet határáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik