Nagyvilág

Slota revizionizmussal vádolja Orbánt

Robert Fico volt szlovák kormányfő eközben rendkívüli parlamenti ülésen vitatná meg Szlovákia Magyarország-politikáját.

Magyarországnak nem érdeke a békés egymás mellett élés Közép-Európában, és nyíltan a történelmi Nagy-Magyarország visszaállítására törekszik – állította Ján Slota.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének csütörtökön Pozsonyban kiadott nyilatkozatában úgy fogalmazott: Orbán Viktor bejelentése, hogy a határon túli magyarok az állampolgársággal együtt választójogot is kapnak Magyarországon, bizonyítéka annak, hogy a mai magyar vezetés meg akarja kérdőjelezni a trianoni békeszerződést, tehát a szomszédos országok szuverenitását.

“Orbán és a Fidesz azt demonstrálja a világnak, különösen Európának, hogy nem érdekük a nemzeti államok békés egymás mellett élése Közép-Európában, egyértelmű céljuk Nagy-Magyarország felújítása…” – áll a dokumentumban.

Slota úgy véli: ismerve a mai szlovák kormány szoros kapcsolatait a szlovákiai magyar pártokkal, valamint a magyar kormányban lévő barátaikkal, nem meglepő, hogy Pozsony már nem is határolódik el Orbán ismételt beavatkozásaitól Szlovákia belügyeibe. “A szlovák kormány kollaboráns és a szlovák szuverenitást eláruló politikájára előrehozott választással kellene reagálni, melynek következtében olyan szlovák kormány alakulna, amely nem árulná el a Szlovák Köztársaság államiságát és érdekeit” – zárja nyilatkozatát az ellenzéki SNS elnöke.

Fico: Budapest fegyvereket tisztogat

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt, amelyen felszólítanák a szlovák kormányt, hogy tegyen konkrét lépéseket, és fogadjon el nyilatkozatot Magyarország Szlovákia-politikájáról – jelentette be ugyanezen a napon Robert Fico pártelnök Pozsonyban.

“Valaki fegyvereket tisztogat a kerítésünk mellett, mi ezt látjuk, de úgy teszünk, mintha semmi sem történne” – szögezte le Fico. Hozzátette. “Azt akarjuk, hogy a kormány használja ki az összes diplomáciai lehetőséget, amelyekkel az Európai Unió és a NATO tagjaként rendelkezünk.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik