Külföld

Megszállják az Északi-sarkot az oroszok?

admin
admin

2011. 03. 30. 17:43

Az orosz fegyveres erők vezetése még az idén északi-sarkvidéki bevetésre alkalmas, különleges gépesített lövészdandárt hoz létre és telepít a Kola-félszigetre, a pecsengai támaszpontra - közölte szerdán az Interfax hírügynökség a védelmi minisztérium forrásaira hivatkozva.

Korábban az orosz sajtó már jelentette, hogy Oroszország legkésőbb 2015-ig járőrökkel, valamint a Jeges-tengeren hadihajókkal és tengeralattjárókkal szándékozik alátámasztani érdekeit a térségben, és igényeit szükség esetén kész katonai erővel is megvédeni. Oroszország be akarja bizonyítani, hogy északi-sarkvidéki kontinentális talapzata kiterjedtebb az eddig feltételezettnél, s ez további természeti kincsek kiaknázását teszi lehetővé. Az ennek alátámasztását szolgáló kutatások jelenleg folynak, s eredményüket Moszkva mielőbb benyújtani szándékozik az ENSZ illetékes szervezetéhez.
Az orosz Nemzetbiztonsági Tanács az országnak az Északi-sarkvidéket illető, 2020-ig szóló politikáját 2008-ban rögzítette, s erre a dokumentumra hivatkoztak az Interfax forrásai az új dandár felállításával kapcsolatban. A tervezet ugyanis előirányozza, hogy Oroszország a legközelebbi években csapatokat állít ki a térségben, amelyek „képesek a katonai biztonság garantálására különféle katonai-politikai körülmények között”.
A dán, az orosz és a norvég külügyminiszter a grönlandi tárgyalást követő hajókiránduláson. Jan-Morten Bjornbakk/MTI/EPA

A dán, az orosz és a norvég külügyminiszter a grönlandi tárgyalást követő hajókiránduláson. Jan-Morten Bjornbakk/MTI/EPA

Az Északi-sarkvidék különböző részeire Dánia, Kanada, Norvégia, Oroszország és az Egyesült Államok tart igényt, s az öt állam 2008-ban Grönlandon kötelezettséget vállalt a területi vita békés rendezésére. A benyújtandó bizonyítékok alapján a döntést az ENSZ Tengerjogi Bizottságának kell meghoznia. A környezetvédők óva intenek a sarkvidék gazdasági kizsákmányolásától. Attól tartanak, hogy az érintett országok „hatalmas bányává” változtatják a térséget, s ez esetleg katasztrofális következményekkel jár a környezetre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.