Nagyvilág

Történelmi látogatást tett a török kormányfő

Tayyip Erdogan török kormányfő kedden Irak kurd régiójában méltatta hazája erőfeszítéseit a törökök és a kurdok megbékítése érdekében.

Erdogan az első török vezető, aki felkereste Irak kurd autonóm területét. Mint mondta, kormánya szakított Törökország ősi politikájával, amely “megtagadta népétől az emberi bánásmódot”.

Erdogant a kurd régió fővárosában, Arbilban mindenütt török zászlók fogadták. A politikus felavatta a helyi repülőteret, amelyet – hasonlóan sok más közelmúltban elkészült projekthez – török vállalat épített. Ugyancsak kedden nyitottak meg Erdogan jelenlétében két török bankfiókot is.

Ankara sok éven keresztül gyanakvással figyelte a kilencvenes években létrejött kurd autonóm régiót, csapatai gyakran átlépték az észak-iraki-török határt és onnan folytattak katonai műveleteket a törökországi kurd felkelők ellen, akik iraki támaszpontjaikról indítottak támadásokat.

Maszúd Barzani, az iraki kurd régió elnöke méltatta Erdogan történelmi jelentőségű látogatását.

Az iraki kurd régiót alkotó három tartomány szinte teljes körű autonómiát élvez. Az országnak ez az egyetlen régiója, amelyet megkímélt az Irakot nyolc éve tépázó vallási és etnikai háború.

AJÁNLOTT LINKEK:

Mélyponton a török csatlakozási tárgyalások (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik