Nagyvilág

Propagandával küzd Kadhafi ellen a szövetség

A nyugati koalíciós erők nem csak fegyverrel, de propagandával is gyengíteni igyekeznek Moammer Kadhafi líbiai vezető erejét.

A nyugati koalíciós erők nem csak fegyverrel, de propagandával is gyengíteni igyekeznek Moammer Kadhafi líbiai vezető erejét. Az észak-afrikai ország légterében egy amerikai repülőgépről a kormánykatonáknak szánt üzeneteket sugároznak, és szórólapokat dobnak le az ő ellenőrzésük alatt lévő területeken – közölték kedden amerikai tisztségviselők.

Az üzenetekben Kadhafi utasításainak nem teljesítésére, a harcok befejezésére és hazavonulásra szólítják fel a katonákat. Bár a Pentagon mindennap részletesen beszámol arról, hogy hány bombát dobtak le Líbiában, a propagandakampányról eddig nagyon keveset közöltek. A koalíciós erők más országokhoz tartozó gépeiről is dobnak le szórólapokat. Legutóbb vasárnap juttattak el ilyeneket a nyugat-líbiai Miszráta közelébe, ahol akkor a kormányerők katonái állomásoztak.

Az USA hátrébb lép

A NATO szerdán veszi át a líbiai katonai akciók irányítását – egyebek közt ezt jelentette be hétfői televíziós beszédében az amerikai elnök. Barack Obama arról is szólt, hogy meg kellett állítani a líbiai “mészárlást”, ám figyelmeztetett, hogy ha Moamer Kadhafit erőszakkal próbálnák elűzni, akkor azzal az “iraki útra” lépnének. A washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen tartott, és a televízióban is közvetített beszédében az elnök kijelentette, hogy a jövőben az amerikai hadsereg mérsékli a részvételét a líbiai akcióban.

Eközben a csatatéren..

Tripoli körzetét támadta a nemzetközi koalíció légiereje, a líbiai főváros keleti részében lévő magaslatra mért csapást – jelentette hétfő este az al-Dzsazíra és az al-Arabíja arab hírtévé.

Más források szerint a Tripolitól alig 30 kilométerre fekvő Tádzsúrában kilenc robbanás hallatszott hétfőn este. Erről szemtanúk számoltak be az AFP francia hírügynökségnek, azt hangsúlyozva: olyan nagy erejűek voltak a detonációk, hogy azok csak légitámadástól származhattak.

A Jana líbiai állami hírügynökség szerint a Moammer Kadhafihoz hű erőket támadás érte hétfő este “a nyugati agresszorok és gyarmatosítók” részéről a központi fekvésű Mezdánál és az északnyugati Garjánnál is. Mindkét körzetben líbiai légibázisok találhatóak, de a Jana szerint “polgári és katonai célpontokra” mért csapást a nyugati légierő.

A líbiai állami tévé véres képsorokat mutatott a mezdai kórházból, amelynek ablakai be voltak törve, feltételezhetően a detonációk következtében.

A Pentagonban hétfőn tartott sajtóértekezletén William E. Gortney altengernagy, az egyesített vezérkar igazgatója újólag cáfolta, hogy a koalíciós erők légicsapásainak polgári áldozatai lennének Líbiában. Gortney azt hangoztatta, hogy erre semmiféle bizonyíték nincs.

Londoni megacsúcson értékelik a helyzetet

A brit fővárosban mintegy negyven ország képviselője – köztük Hillary Clinton amerikai külügyminiszter – tart kedden értekezletet a líbiai válságról. Jelen lesz Martonyi János magyar külügyminiszter is.

A londoni konferencia résztvevői számba veszik az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak végrehajtására tett lépéseket, értékelik a líbiai helyzetet, valamint áttekintik azokat az intézkedéseket, amelyek a polgári lakosság elleni erőszak megakadályozásához szükségesek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Nem vesznek részt a németek a líbiai ramazuriban (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik