Nagyvilág

Orbán tettét méltatta a szlovák sajtó

Orbán Viktor azzal, hogy visszahívta a Szlovákiáról nagyon lenézően nyilatkozó pozsonyi magyar konzult, megmutatta, miben különbözik a térség politikusaitól - írja a Sme.

“Orbán Viktor jelezte, miben különbözik személyisége a Kárpát-medencei politikusok átlagától. Ő – illetve Martonyi (János) miniszter – nem voltak kötelesek visszahívni Pozsonyból a konzult, aki nagyon lenézően nyilatkozott Szlovákiáról. Azzal, hogy ezt megtette, a tisztelet és a megbecsülés jelét adta. Nem kívánja, hogy a magyar állam képviselője olyan véleményeket terjesszen, amelyek esetleg sérthetik a szomszédos nemzetet” – írja Jeldiplomácia című, a Sme című szlovák napilapban megjelenő kommentárjában Peter Schutz.

“Hogy betartsuk a ‘kiegyensúlyozottság’ szabályát, a szlovák diplomácia is dicséretet érdemel. Azért, mert szó nélkül hagyta az Esterházy-napokat, amelyeknek Budapest társszervezője volt. Igaz, hogy okosabban nem is állhatott volna hozzá. A ‘mérték’ azonban a Fico-kormány, amely ha hivatalban lett volna, akkor már háromszor is összehívta volna a nemzetbiztonsági tanács ülését” – mutat rá a szerző.

Az újság szerint az a tény, hogy a felek figyelembe veszik a másik oldal érzékenységét, s nem csinálnak minden butaságból államközi konfliktust, “a múlthoz képest biztosan előrelépés, s nem is kicsi”. A kétoldalú kapcsolatokat ugyanis a politikusok alakítják.

“Rövidzárlatot csak az az elképzelés jelent, hogy a józan reagálás vagy a nem reagálás és a gesztusok fennköltsége önmagukban is a kapcsolatok javulását jelentik. Szép, hogy Orbán (Martonyi) visszarendelték a konzult, a kettős állampolgárság kiváltotta szlovák probléma ignorálása azonban reálpolitika” – írja Schutz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik