Nagyvilág

Robotrepülők támadták Kadhafi erőit

A nemzetközi koalíció az elmúlt 24 órában 16 Tomahawk manőverező robotrepülővel támadta Kadhafi erőit, harci gépei pedig 153 bevetésen vettek részt.

A bevetések közül mintegy 70-et amerikai repülőgépek hajtottak végre – jelentette be pénteken Washingtonban egy katonai szóvivő.

Noha a NATO beleegyezett abba, hogy átveszi a Líbia elleni hadművelet irányítását, washingtoni források szerint az Egyesült Államok nem tud olyan ütemben és olyan mértékben kihátrálni az akcióból, mint szeretne; az amerikai haditengerészet és légierő továbbra is a műveletek központi szereplője marad.

Harci gépek támadták a kora reggeli órákban a líbiai főváros körüli állásokat – jelentette korábban a CNN amerikai hírtévé. A támadás hatására Tripoliban megszólaltak a kormányerők légvédelmi fegyverei. A brit védelmi minisztérium péntek reggeli közlése szerint brit harci gépek az éjszaka rakétákkal lőtték a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erőknek azokat a páncélozott harcjárműveit, amelyek polgári lakosokat fenyegettek az ország keleti tengerpartján lévő Adzsdábíjában.

“Senki sem nyúlhat Kadhafihoz”

Gépfegyveres bemondó üzent a felkelőknek a líbiai állami televízió elő adásában. Az Al Líbiya állami televízió híradójának műsorvezetője fegyverrel a kezében fenyegette meg a felkelőket.A kiegyensúlyozott tájékoztatás szabályait sajátosan értelmező hírolvasó azt mondta, hogy Allah nevében kész feláldozni az életét és az utolsó leheletéig, az utolsó töltényig Kadhafiért fog harcolni.

“Senki sem nyúlhat Moamer Kadhafihoz. Nem engedjük, hogy bárkik is bántalmazzák, mert ő mindenkinél nemesebb, és több méltóság van benne, mint bárki másban” – mondta egyenes adásban az afriport.hu tudósítása szerint a híradós.

Egy kanadai vezeti majd a NATO líbiai műveletét

Csütörtök este a NATO tagországai megállapodtak arról, hogy a repüléstilalom betartatását a szervezet fogja irányítani. Ettől függetlenül a nyugati koalíció tagjai a NATO által meghatározottakon kívüli célpontokat is bombázhatnak.

Egy kanadai tábornok vezeti majd a NATO líbiai hadműveletét – jelentették be Torontóban. Peter Mackay kanadai védelmi miniszter pénteki bejelentése szerint mindezt Charles Bouchard altábornagy irányítja majd.

Pozitív dolog a NATO líbiai szerepvállalása a török miniszterelnök szerint, mivel így Franciaország kikerül az irányító szerepköréből. “Párizs így kikerül az irányító szerepéből. Szerintem pozitív dolog, ha nem Párizs irányít, főleg a líbiai folyamatban” – jelentette ki pénteken Recep Tayyip Erdogan azzal kapcsolatban, hogy a NATO csütörtökön este átvette a líbiai hadműveletek irányítását.

Abdullah Gül török elnök is örül annak, hogy a “legfontosabb feladat” Líbiában a “NATO kezében van”. Egyúttal lemondásra szólította fel Moammer Kadhafi líbiai vezetőt pénteken a gaboni fővárosban tartott sajtótájékoztatón.

Orbán: emberek életét kell megmenteni

Magyarország legfeljebb csak katonaorvosokkal, egészségügyi szolgálat rendelkezésre bocsátásával tud hozzájárulni ahhoz a NATO-vállalkozáshoz, amely a líbiai légtérben a repülési tilalom betartatására irányul – közölte Orbán Viktor pénteken Brüsszelben.

A miniszterelnök az EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány szerdán áttekinti ezt a kérdést. A líbiai helyzet megítélésével kapcsolatban azt emelte ki, hogy a bonyolult összefüggések között nem szabad szem elől téveszteni az alapvető célt: a nemzetközi beavatkozással emberek életét kell megmenteni.

Arra a kérdésre válaszolva, amely a civilek és az alkalmilag felfegyverzett lakosok közti különbségtétel nehézségére vonatkozott, megjegyezte: a helyzet nem engedi, hogy “jogászkodjanak”, az élet nem alkalmazkodik a merev kategóriákhoz, így ahhoz a fő célhoz kell ragaszkodni, hogy a vállalkozás emberek túlélését segítse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik