Nagyvilág

Kadhafi tankjai visszatértek Miszrátába

Újabb támadást intéztek a nemzetközi koalíció repülőgépei szerda éjjel ismeretlen célpontok ellen a líbiai fővárosban.

A nyugati koalíció légiereje már a negyedik éjszaka bombázott csütörtökre virradóan Líbiában, de egyelőre nem tudott gátat vetni annak, hogy a Moammar Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők harckocsijai lőjék a felkelők kezén lévő városokat.

Kadhafi tankjai az éjszaka leple alatt visszatértek Miszrátába, és elkezdték lőni a központi kórház környékét – közölték szemtanúk és lázadók. A koalíciós erők légitámadásai miatt nappal a harckocsik nem támadtak, viszont a kormányerők orvlövészeit a légicsapások sem tudták eltántorítani attól, hogy egész nap lőjenek, akire csak tudnak. A lázadók egyik szóvivője szerint az orvlövészek 16 ember életét oltották ki.

Az al-Dzsazíra arab hírtévé jelentése szerint Tripoli délnyugati részéből hallatszott a becsapódó lövedékek döreje. Nem lehet tudni, mi volt az újabb légitámadás célpontja. A tv-felvételeken a Moammer Kadhafihoz hű líbiai erők légvédelmi ágyúinak szórványos tüzét lehetett látni a fekete égbolton.

Moammer Kadhafi a lehető leggyorsabban véget vethet Líbia szenvedésének, azzal, ha távozik a hatalomból – jelentette ki szerdán Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.Clinton szerint Kadhafi és legközelebbi tanácsadói választás előtt állnak.

A külügyminiszter rámutatott: Washington azt szeretné, ha a líbiai kormány “a helyes döntést” hozná meg a tűzszünet kihirdetésével, csapatainak a városokból való kivonásával, valamint azzal, hogy előkészítenek egy olyan átmenetet, amelynek a diktátor már nem lesz részese. Az amerikai diplomácia vezetője ugyanakkor nem mondta meg, hogy mi történik akkor, ha ez nem így történik.

Az amerikai külügyminiszter az ABC televíziónak adott, kedden felvett interjújában kijelentette, hogy Kadhafi közvetlen környezetének néhány tagja tapogatózni kezdett az Afrikában, a Közel-Keleten, Európában és Észak-Amerikában élő kapcsolatainál, hogy hogyan lehetne kilábalni a jelenlegi helyzetből.

Clintonnak arról nem volt tudomása, hogy az általa kiszámíthatatlannak nevezett Kadhafi is tapogatózásba kezdett volna, de, mint mondta, ha így lenne, bátorítaná azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik