Nagyvilág

Radioaktív részecskék a tokiói csapvízben

Radioaktív részecskék nyomait találták a japán hatóságok Tokió, és több környező tartomány csapvizében, de az nem jelent veszélyt az emberi egészségre - közölte a japán kormány.

A japán hatóságok vizsgálata szerint abnormális szintre emelkedett a radioaktív jód mennyisége Tokió csapvizében – közölte a japán tudományos minisztérium egy neve elhallgatását kérő tisztviselője. Ugyanezt észlelték több, Japán középső részén lévő tartományban is. Két tartományban a jódon kívül még radioaktiv cézium nyomait is megtalálták a csapvízben. A tisztségviselő közlése szerint azonban az értékek nem haladják meg az egészségügyi küszöböt.

Pár órával korábban a japán kormányszóvivő arról számolt be, hogy abnormális radioaktivitás észleltek tejben és spenótban, a földrengésben és az azt követő cunamiban megsérült atomerőmű közelében. Edano Jukijó szóvivő elmondása szerint azonban ezek nem jelentenek közvetlen veszélyt az egészségre. A szennyezett tej egy évig tartó rendszeres fogyasztása akkora sugárterhelést jelentene, mint egy kórházi CT-vizsgálat – közölte a szóvivő.

Az egészségügyi minisztérium mindkét prefektúrában arra utasította a hatóságokat, hogy vizsgálják ki, honnan származnak a vizsgált termékek, és hova szállítottak belőlük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik