Szórakozás

Dráma testközelből: helyszíni beszámoló Japánból

A Fókusz riportere az utolsók között hagyta maga mögött a világ jelenleg legveszélyesebb zónáját.

A legutolsó adatok szerint több mint hétezren haltak meg a szökőárban és tízezer fölé emelkedett az eltűntek száma. Darabokra tört házak, elsodort autók és gyökerestül kicsavart fák jelzik az utcákon a cunami hatalmas erejét.

Pavelcze László a külföldi mentőcsapatok közül az elsőként tudott csatlakozni a mentéshez, ő a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet kezelési igazgatója. A világ szinte minden katasztrófájában dolgozott, de ami Japánban fogadta, az őt is megdöbbentette.

Japán keleti részén folyamatosan az utórengések, nemcsak a szárazföldön, hanem a Csendes-óceánban is. A Fókusz forgatása alatt több mint ötszázszor volt kisebb-nagyobb rengés. Azonban a helyzetet tovább súlyosbította, hogy a fukusimai erőműben több reaktor is berobbant és a hűtőfolyadék is kifolyt, ezért a stáb azonnal délnek vette az irányt, és elhagyta Tokiót, csak úgy, mint a magyar mentőcsapat.

Egyre többen döntöttek és döntenek úgy, hogy elmenekülnek az országból, hiszen kiszámíthatatlan, hogy az atomerőműben mikor következik be egy sokkal nagyobb tragédia. Tömegek próbálnak Oszakába utazni, onnan ugyanis még lehet Európába repülni; mindenki a sugárzástól fél. Japánban még mindig tízezren várnak arra, hogy elhagyhassák az országot, óráról órára romlik a helyzet, egyre kevesebb az élelmiszer, több helyen szünetel az áramszolgáltatás és a szakemberek még azt sem tudják megbecsülni, hogy valaha helyre lehet-e állítani a fukusimai atomerőművet, és a kitelepített félmillió ember egyszer visszaköltözhet-e a saját lakásába.

AJÁNLOTT LINK:

Földrengés rázta emberi sorsok (RTL Klub)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik