Nagyvilág

Kadhafi a Nyugatnak üzent: Líbia a líbiaiaké

A líbiai kormány tagadja, hogy megostromolta volna a felkelők központját. A városra zuhant egy vadászgép.

Músza Ibrahim líbai kormányszóvivő sajtótájékoztatón továbbította Moammer Kadhafi nyugati vezetőknek címzett üzenetét, miszerint Líbia a líbiaiaké. Az ENSZ BT légtérzónára vonatkozó tervét agresziónak nyilvánította, és elvitatta a várható intervenció legitimitását. Kadhafi üzenetében ismételten elszögezte: a líbiai haderő az al-Kaida terrorhálózattal áll harcban, és óva intette a nyugati hatalmakat a beavatkozástól – adta hírül a CNN hírtelevízió.

A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy egyetlen golyót sem lőttek a líbai népre, és nem is fognak, aki pedig kételkedik ebben, az menjen a helyszínre, és bizonyosodjon meg róla személyesen.

A Reuters az al-Dzsazíra hírtelevízió értesüléseire hivatkozva korábban arról számolt be, hogy Moammer Kadhafihoz hű fegyveres csapatok hatoltak be Bengáziba. A hírügynökség egy szemtanú elmondásaira alapozva közzétette, hogy lezuhant egy Bengázi felett köröző MiG-23-as típusú vadászrepülőgép. A repülőgép lelövéséről nem sok részletet tudni, de a földetéréskor azonnal felrobbant, melynek láttán a lázadók ünnepeltek. A pilótának sikerült időben katapultálni. Később az AFP francia hírügynökséggel egy helyszíni forrás azt közölte, a gép a felkelőké volt, és a pilóta életét vesztette. A felkelők a Kadhafihoz hű erőktől zsákmányolták a repülőket.

Bengázi fölött katonai repülőgépek köröznek, amelyek légicsapásokat mérnek a városra. Emberek százai menekülnek Bengáziból az egyiptomi határ közelében fekvő Tobruk felé. Halálos áldozatokról, sebesültekről nem szólnak a jelentések.

Az incidens órákkal az előtt történt, hogy Párizsban kezdetét vette volna a líbiai helyzettel kapcsolatos válságtanácskozás. A francia fővárosban az Európai Unió, az Egyesült Államok, az Afrikai Unió és az Arab Liga tart majd csúcstalálkozót Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részvételével. Gerard Araud francia ENSZ-nagykövet a BBC-nek nyilatkozva azt közölte, hogy a szombati párizsi csúcsértekezlet után órákon belül megkezdődhet a líbiai katonai beavatkozás. A tanácskozás helyi idő szerint 11 óra 30-kor kezdődik, a BBC szerint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, Nicolas Sarkozy francia államfő és David Cameron brit kormányfő jelenleg zárt körű egyeztetést folytat az ülést megelőzően.

Bármely külföldi beavatkozás Líbiában ahhoz vezet, hogy az észak-afrikai ország szomszédai felsorakoznak Moamer Kadhafi líbiai vezető mellett – ezt Kaled Kaaim líbiai külügyminiszter-helyettes mondta a BBC rádiónak adott szombati interjúban.”Ha kívülről érkezik támadás, vagy külföldi beavatkozásra kerül sor, akkor nem csak líbiaiakkal fognak találkozni, hanem algériaiakkal, tunéziaiakkal és egyiptomiakkal. Mindannyian líbiai földön fognak harcolni” – mondta a politikus.

A kormány tagadta, hogy támadást indított volna Bengázi ellen. Músza Ibrahim szóvivő azt állította, hogy a kormányerők nem folytatnak harci cselekményeket a felkelők kezén lévő városban, sem körülötte, betartják a tűzszünetet, és várják a nemzetközi megfigyelők érkezését. Moamer Kadhafi erői és az ellene szövetkezett felkelők eközben egyaránt a másik felet vádolják azzal, hogy megszegte a pénteken kötött tűzszüneti megállapodást.

Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai megsértik az ENSZ BT határozatában szereplő tűzszünetet – közölte korábban Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet. Márpedig – mint szakértők rámutatnak – ha Kadhafi csapatai nem tartják be a BT-határozatot, akkor a nemzetközi közösség miden szükséges eszközt bevethet a polgári lakosság megvédésére. Ez a kitétel megnyitja az utat az esetleges légicsapások előtt.

Kadhafi eközben “durva gyarmatosításnak” minősítette az ENSZ BT döntését az afrikai ország feletti légtértilalmi övezet létrehozásáról. Szavairól az al-Dzsazíra arab hírtelevízió számolt be szombaton. “Ez durva gyarmatosítás. Ennek nincs semmiféle jogalapja. Mindennek súlyos következményei lesznek a Földköz-tenger térségére és Európára” – mondta Kadhafi.

Haled Hajim líbiai külügyminiszter-helyettes szombatra virradó éjszaka azt állította, hogy a felkelők megsértették a tűzszünetet, s al-Magrun térségében (Bengázitól mintegy 80 kilométerre) rátámadtak a kormánycsapatokra. “A hadsereg nem kezd semmilyen akciót ellenük, mert mi a magunk részéről nem akarjuk megsérteni a tűzszünetet” – mondta a politikus.

AJÁNLOTT LINKEK:

Líbia: tűzszünet vagy légitémadások? (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik