Nagyvilág

Japán atomerőmű: versenyfutás az idővel

A japán mérnököknek sikerült ugyan kiépíteniük egy elektromos vezetéket a Fukusima-1 atomerőműig, de a vezeték még nem működik.

A hibát egyelőre nem találják, így az erőmű legkorábban vasárnap kaphat csak áramot – közölte helyi idő szerint szombat este a japán atombiztonsági hivatal szóvivője.

A korábban már kiépített vezetékhez szombaton napközben még másfél kilométernyit fektettek le, és ezzel elérték az erőmű 2. számú reaktorát, amelytől tovább haladva látnák el árammal a többi reaktort is. Mint korábban közölték, azért a 2. reaktorhoz építették ki távolból a vezetéket, mert a négy legveszélyeztetettebb reaktor közül ez szenvedte el a legkisebb kárt.

Az áramszolgáltatás helyreállítása azért lenne kulcsfontosságú, mert így megpróbálhatnák beindítani a reaktorok, illetve a használt fűtőrudakat tartalmazó pihentető medencék vízellátásában (s így a hűtésében) kulcsszerepet játszó szivattyúkat. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a múlt pénteki földrengés, illetve az azóta történt erőművi robbanások nem tették-e eleve tönkre a szivattyúkat.

Mindenesetre az ötös és a hatos reaktoroknál (ezek a négy másiktól egy kicsit távolabb állnak, s viszonylag kevés kárt szenvedtek) az atombiztonsági ügynökség közlése szerint dízelgenerátorokkal sikerül működtetni a hűtőszivattyúkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik