Nagyvilág

Írország napokig ünnepel

Barack Obama csütörtökön Szent Patrik - az írek nemzeti szentjének - napján a Fehér Házban fogadta Írország új miniszterelnökét.

Az amerikai elnök Enda Kenny fogadásakor bejelentette, hogy májusi európai körútja során a “smaragd szigetre” is ellátogat.

Az ünnep alkalmából Obama és Joe Biden alelnök is zöld nyakkendőt viselt, s mindketten beszéltek az Egyesült Államok és Írország közötti szoros történelmi kapcsolatokról. Obama hangsúlyozta, hogy az írek kilábalóban vannak a válságból, és megköszönte Kennynek, hogy az Afganisztánba tartó amerikai egységek megállhatnak az országában.

Több mint félmillió ember gyűlt össze szerdán Dublin központjában, hogy egy szokatlan parádé keretében együtt ünnepelje Szent Patriknak, Írország védőszentjének a napját, legalább egy napra elszakadva az országot három éve sújtó gazdasági válság okozta súlyos problémáktól.

Szent Patrik napja – amelyet nemcsak Írországban, hanem a világ számos más országában, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban – is megünnepelnek, vasárnapig tartó fesztivállal folytatódik szerte Írországban.

Szent Patrik az írek elsőszámú védőszentje, akit a legenda szerint ír kalózok az V. század elején rabszolgaként hurcoltak a szigetre. 6 évvel később megszökött, Isten szolgálatába állt, és 431-ben keresztény hittérítőként tért vissza az Ír-szigetre. Az írek nagy része azóta is hívő katolikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik