Nagyvilág

Tízezernél többen tűntek el Japánban

Több mint 26 ezer embert mentettek meg Japán földrengés és szökőár sújtotta részén, miközben az eltűntek száma meghaladja a tízezret - mondta Kan Naoto japán kormányfő szerdán.

A politikus a katasztrófa következményeit felszámoló testület ülésén beszélt. Hangoztatta, hogy figyelemmel kell kísérni a kialakult helyzetet, a lakosságot pedig nyugalomra kell inteni, s elmagyarázni az embereknek, hogy fenyegeti-e őket veszély. Hangoztatta, hogy itt az ideje hozzálátni a helyreállításhoz.

A japán rendőrség folytatja a természeti katasztrófa áldozatainak összeszámlálását és azonosítását. A legfrissebb adatok szerint 3771 ember halt meg, az eltűntek száma 8181. A hatóságok továbbra sem tudtak kapcsolatba lépni néhány tízezer emberrel azon a part menti területen, amelyen szökőár söpört végig.

A katasztrófa övezetében nem kevesebb mint 76 ezer épület rongálódott meg, ebből 6,3 ezer teljesen megsemmisült. Az ideiglenes menhelyeken több mint 450 ezer ember tartózkodik. Nyugati szakértők szerint a Japánt ért természeti csapás okozta károk meghaladják a 187 milliárd dollárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik