Nagyvilág

Schulz bírálja az EU Líbia-politikáját

Az Európai Parlament szocialista frakcióvezetője szerint teljes gazdasági bojkottot kellene elérni Líbiával szemben, nem tartja jó megoldásnak a repüléstilalmi övezetet, s ha katonákat kellene küldeni Líbiába, akkor azoknak muzulmán országokból kellene menniük - írja a Népszabadság.

Martin Schulz a Népszabadság szerdai számában megjelent interjúban szorgalmazta, hogy az EU végre “egy hangon szóljon” Líbia ügyében.

“…David Cameron, Nicolas Sakozy és Angela Merkel külön-külön nyilatkozatokat tesz. Holott Magyarország az unió soros elnöke, Orbán Viktornak kellene ebben az ügyben megszólnia. És itt mindjárt védelmembe is veszem a magyar kormányfőt, nem az ő hibája, hogy ez nem így történt” – mondta Schulz.

Arra a kérdésre, hogy támogatná-e a katonai beavatkozást, a teljes gazdasági embargó megvalósítását szorgalmazta, és többek között kiemelte: “Óvnék az emocionális megoldásoktól: nézzük meg, hogy mi történik Irakban és Afganisztánban, ahova végül katonákat küldött a NATO és az Egyesült Államok”.

Szerinte nem megfelelő emberek kezére játszana, ha Nagy-Britannia, Franciaország vagy Németország biztosítana egy repüléstilalmi övezetet, ami azt jelenti, hogy lelövik a repülőgépeket és bombázzák a földön állókat.

“Végül pedig, ha mégis katonákat kell küldeni, akkor azoknak a muzulmán országokból kellene jönniük, mert különben attól tartok, gyorsan szent háborúvá fajulna a helyzet” – jelentette ki az Európai Parlament szocialista frakcióvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik