Nagyvilág

Jelentés a bálnaháború frontvonaláról

Ígéretünkhöz híven folytatjuk a Sea Shepherd antarktiszi bálnavédelmi kampányának naplóját Kristóf Veronika révén, aki a negyedik telet (és egyben antarktiszi nyarat) tölti a szervezet Steve Irwin hajóján.

Operation NO Compromise 2. rész

A Sea Shepherd Antarktiszi Bálnavédelmi kampányának sikere.

Paul Watson Kapitány kompromisszummentes bálnavédelmi kampányt hirdetett erre az évre. Az ígéretes névválasztást várakozáson felüli sikerrel indítottuk, ugyanis a japán “tudományos” bálnavadász-flotta 2 szigonyágyús hajóját már a térségbe érkezésükkor, 2010. december 31-én megtálaltuk és megkezdhettük szégyenletes tevékenységüknek akadályozását. Szokásos, bosszantó Zodiac csónakos akcióinkra a bálnavadászok a megszokott vízágyú-bevetéssel reagáltak és panaszáradatot indítottak a nemzetközi médiában. Valamint ismételten azonnali, hatékony fellépésre sürgették ellenünk Ausztrália, Hollandia és az USA kormányát.

Miközben a Steve Irwin és a Bob Barker hajóink a 2 szigonyágyús hajóval (Yusshin Maru-k) voltak elfoglalva, Gojira trimaránunk és a helikopterünk folyamatosan a hírhedt mészárszék, a Nisshin Maru felkutatásán dolgozott. Sajnos a feldolgozóhajó hosszasan el tudta kerülni, hogy rátaláljunk, de a keresés mégis eredményes volt. 2011. január 12-én ugyanis a Gojira a panamai zászló alatt hajózó Sun Lauren tankerhajóra bukkant, melyről kinyomoztuk, hogy 2010. december 4-én hagyta el a japán Tatayema Ko kikötőt és minden kétséget kizáróan a japán “tudományos” bálnavadász-flotta számára szállítja az üzemanyagot. Értékes zsákmányunkat 2 oldalról árnyékként követtük közel 3 hétig, akár nyugodt térségbe, akár viharba manővereztek be. Mindeközben mögöttünk jöttek a 2 szigonyágyús hajóval, amelyeknek egyre könnyebbé váló hajóteste fokozatosan kimagasodott a vízfelszín fölött, bizonyítékként, hogy nem volt alkalmuk tankolni, mielőtt rátaláltunk a tankerhajójukra.

A cikk folytatásáért kattintson IDE.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik