Nagyvilág

Japán katasztrófa: 11 ezer halott és eltűnt

Tovább nőtt a pénteki földrengés és szökőár áldozatainak száma Japánban: a rendőrség szerint 3676 ember biztosan életét vesztette és 7843 személyt eltűntként tartanak számon.

A sebesültek számát kétezer körülire teszik a hatóságok. A katasztrófa által leginkább sújtott Mijagi prefektúra rendőrfőnöke ugyanakkor vasárnap még úgy nyilatkozott, hogy egyedül az ő körzetében tízezernél is több áldozatot követelhetett a kettős csapás.

Japán északkeleti partjainál eközben mintegy nyolcvanezer rendőr, katona és tűzoltó folytatja a kutatást az esetleges túlélők után, ám munkájukat nemcsak a rendkívül erős utórengések, hanem a téliesre fordult időjárás is nehezíti. A kórházakban pedig a holttestek azonosításával küzdenek a szakértők, míg a hatóságok önkénteseket várnak az áldozatok hozzátartozóinak megsegítésére.

A térségben jelenleg is mintegy 530 ezer ember tartózkodik a több mint 2600 ideiglenes menedékhelyen. A természeti csapások ugyanis több tízezer lakóépületet tettek a földdel egyenlővé, ráadásul a megsérült fukusimai atomerőmű térségéből is tízezreket kellett kitelepíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik