Nagyvilág

A biztos halált is vállalják – drámai beszámló Japánból

A sugárszennyezés és a kifosztott boltok ellenére a japánok többsége még kitart Tokióban.

A japán fővárosban is mérhető sugárszennyezés és a háborús állapotok miatt a külföldiek elhagyják Tokiót, a japánoknak viszont eszük ágában sincs, sőt nem értik a külföldiek viselkedését – mondta az MTI-nek nyilatkozva Lukács Csaba, a Magyar Nemzet helyszínen tartózkodó tudósítója.

A külföldi nagykövetségek – köztük a magyar külképviselet – tisztségviselői felszólították honfitársaikat, hogy ha tehetik, utazzanak el az országból, de legalább menjenek el Tokióból dél felé. Úgy tűnik, a külföldiek túlnyomó többsége természetesnek is veszi, hogy nem teszi ki magát semmilyen veszélynek. A repülőgép- és a vonatjáratok azonban egyelőre nem képesek elszállítani a rengeteg utazni akarót. Hatalmas zsúfoltság alakult ki a repülőtereken és a pályaudvarokon.

A japánok szemmel láthatóan nyugodtan viselik a helyzetet, és nagy állampolgári felelősségtudatról tesznek tanúbizonyságot. Ha megkérdezik tőlük, hogy el akarnak-e utazni Tokióból, nem értik a felvetést, miért és hova kellene nekik elmenni. Azt mondják, nekik be kell járniuk a munkahelyükre dolgozni. A földrengés által leginkább sújtott Szendai városában is bementek az emberek hétfőn a munkahelyükre, pedig a városban nem működött semmi.

Lukács Csaba, látván a japánok “szamurájbüszkeségét”, biztos abban, hogy ha az atomerőművi munkásoknak valamikor azzal a tudattal kellene végezniük a munkájukat, hogy a biztos halál vár rájuk, akkor sem futamodnának meg, mert “ezt kéri tőlük a haza”.

Az országban bevezetett takarékossági intézkedések keretében kedden Tokióban is három óra hosszat nem volt áramszolgáltatás, és ebben az időben a mobiltelefon-hálózat sem működött – mondta. Az üzletekben az emberek felvásárolták az élelmiszereket és a létszükségleti cikkeket, viszont miután már benzint sem lehet kapni, és nincs kereskedelmi szállítás, árufeltöltés sincs. Az utcák kihaltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik