Nagyvilág

Elkerülhető lett volna a japán atombaleset

Már két évvel ezelőtt figyelmeztették a japán kormányt, hogy az ország nukleáris létesítményei nem képesek ellenállni az erős földrengéseknek, illetve szökőáraknak.

A The Daily Telegraph című brit lap a Wikileaks által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva azt írja, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IEA) 2008 decemberében figyelmeztette Tokiót arra, hogy a japán atomerőművek biztonsági előírásai elavultak, így egy erős földrengés „komoly gondokat okozna” az atomlétesítményekben.

A japán kormány ugyan elkötelezte magát az előírások szigorítása mellett, azonban kérdéses, hogy eleget tett-e vállalásainak – teszi hozzá a lap. A figyelmeztetések hatására a tokiói vezetés létrehozott egy vészhelyzet-elhárító központot a március 11-i földrengésben megsérült fukusimai létesítménynél, ennek megtervezésekor azonban legfeljebb 7-es erősségű rengésekkel számoltak, a múlt heti földmozgás viszont 9-es erősségű volt.

Egy a lap által idézett másik kiszivárgott dokumentum arról tanúskodik, hogy a japán kormány más esetekben sem fordított elég gondot a nukleáris létesítmények biztosítására. A cikk példaként említ egy esetet, mikor a japán kormány nem vett figyelembe egy bírósági döntést egy atomerőmű leállításáról Nyugat-Japánban. A bíróság azzal indokolta a döntését, hogy az atomlétesítmény nem lett volna képes ellenállni egy 6,5 magnitúdójúnál erősebb földrengésnek, így veszélyt jelentett a környékbeli lakosokra nézve. A japán nukleáris biztonsági ügynökség viszont nem osztotta a bíróság véleményét, így a kormány sikeresen érvénytelenítette a döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik