Nagyvilág

Éjjel kiderül mi történt Japánban

A sugárszint megemelkedése miatt távozásra kényszerült japán mentőcsapatok arra készülnek, hogy szerda éjjel folytatják a munkát a fukusimai atomerőműnél, miután a sugárzás mértéke az emberi egészséget már nem fenyegető tartományba csökkent.

A munkálatok felfüggesztésével értékes időt veszítettek és egyelőre nem is tudni, hogy mi történt az erőmű túlhevült reaktoraiban napközben, miután a munkások leállították a tengervíz szivattyúzását, amellyel a fűtőrudakat próbálták hűteni.

A jelek szerint azonban romlott a helyzet. Az egyik, valószínűleg a hármas reaktor felől fehér gőzszerű felhők emelkedtek magasba, és a kormány közlése szerint feltehetően innen származott a radioaktív szennyezés, amely miatt le kellett állítani a munkálatokat.

Éjjel kiderül mi történt Japánban 1

Nem kizárt az sem, hogy megrongálódott a reaktor vastag, 10-15 méteres acélburkolata, és így került ki sugárzó anyag a külvilágba.

A legnagyobb aggodalmat jelenleg a négyes reaktor kiégett üzemanyagot tartalmazó pihentető medencéje okozza, ugyanis itt is alacsony a vízszint. A négyes blokknál kedden kétszer is tűz ütött ki, és leállt a medence hűtőrendszere. A múlt heti földrengés idején a négyes reaktoron karbantartást végeztek, csakúgy mint az ötösön és a hatoson, így a fűtőelemek nem a reaktortartályban, hanem a pihentető medencében voltak. Szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy innen is radioaktív szennyezés kerül ki.

Éjjel kiderül mi történt Japánban 1

A japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) becslése szerint az egyes reaktorban az üzemanyagrudak 70 százaléka rongálódott meg. A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint a kettes blokkban a fűtőelemek 33 százaléka károsodott.

John Price, egy Ausztráliában dolgozó nukleáris biztonsági szakértő meglepőnek nevezte, hogy a japán hatóságok milyen kevés információt tesznek közzé. Kiemelte, hogy a külvilág még nagyjából sem tudja, mi történt, mi nem működik. “Mindannyian találgatunk” – mondta a szakértő, aki ugyanakkor úgy vélte, hogy jelenleg az egészségügyi kockázat mértéke kicsi a lakosság egészét tekintve, de az erőműnél dolgozók egészségét komoly veszély fenyegeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik