Nagyvilág

Chávez felfüggeszti atomprogramját

Venezuela a Japánban bekövetkezett katasztrófa miatt fölfüggeszti atomprogramját - közölte helyi idő szerint kedden Caracasban Hugo Chávez, a dél-amerikai ország elnöke.

Utasítottam Rafael Ramírez energiaügyi minisztert, hogy fagyasszák be az atomprogramra vonatkozó tervek kidolgozását – jelentette be Chávez az állami tv-ben.

“Rendkívül kockázatos és veszélyes a világra”, ami Japánban történt – mondta. Egyelőre nem lehet tudni, mekkora a baj a súlyosan megrongálódott Fukusima-1 atomerőműnél – tette hozzá.

Venezuela tavaly októberben írt alá megállapodást Oroszországgal a jelentős kőolajvagyonnal rendelkező latin-amerikai ország első atomerőművének megépítéséről. Az elképzelés szerint egy 4 ezer megawattos erőművet helyeztek volna üzembe nagyjából tíz éven belül.

Szakértők szerint ugyanakkor Venezuelának nincs igazán szüksége atomerőműre, hiszen óriási kőolaj- és földgáztartalékokkal rendelkezik, ráadásul az országban adottak a feltételek a vízenergia, továbbá a nap- és szélenergia hasznosítására.

AJÁNLOTT LINKEK:

12 éve hatalmon: Chávez nem fékez (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik