Nagyvilág

Ezrek vonultak utcára Gázánál

Palesztinok ezrei vonultak az utcákra Ciszjordániában és a Gázai övezetben, hogy a Facebook és Twitter közösségi portálokon keresztül szervezett tüntetéseken követeljék a Palesztin Hatóság és Hamász mozgalom közötti viszály felszámolását.

A radikális Hamasz ellenőrzése alatt lévő Gáza főtere felé zömében fiatalok indultak el, de közel ötvenen már az éjszakát is ott töltötték el. A ciszjordániai Rámalláhban, a Palesztin Hatóság székhelyén több százan hazafias jelszavakat és palesztin zászlókat lengetve vonultak fel.

A palesztin rendőrség nagy erőkkel vonult a tüntetések helyszíneire, de a fegyvertelen rendőrök tevékenysége arra korlátozódott, hogy lezárták az utakat a forgalom elől. Azt a parancsot kapták, hogy ne avatkozzanak be – közölte az AFP-vel egy magas rangú illetékes.

A francia hírügynökség tudósítója szerint Gáza központjában hozzávetőleg 3 ezren tüntetnek hétfő óta a két vezető palesztin szervezet közti ellentétek elsimítását követelve. Rámalláh belvárosában, a Manara téren vasárnap hét fiatal éhségsztrájkot kezdett.

Ez elmúlt hetekben palesztinok ezrei folytattak eszmecserét a Facebookon és a Twitteren, és szólítottak fel a változásra, valamint a szemben álló palesztin frakciók egységének megteremtésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik