Közélet

Rendőrbosszú Oroszországban

Egy rendőrök által végrehajtott gyújtogatás áldozata az interneten közvetítette saját halálát a február 27-re virradó éjszaka.

Az egyik vállalatnál őrként dolgozó 26 éves Vlagyimir Ignatyenkóra rendőrök rágyújtották az őrbódét, s bezárták az ajtót a Tomszki területen lévő Bjelij Jar településen – adta hírül szombaton a Moszkovszkij Komszomolec című lap. A tűzhöz a vállalat fűtője hívta a tűzoltókat, akik fél órán belül megfékezték a lángokat, de addigra Ignatyenko meghalt.

A nyomozás során megállapították, hogy a fiatalember füstmérgezésben vesztette életét, és arra jutottak, hogy gondatlan bánásmód okozta a tüzet, vagyis maga az áldozat idézte elő a bajt.

Ez így be is kerülhetett volna a statisztikákba jelentéktelen esetként. Ignatyenko azonban az interneten, egy társasági honlapon a késői időpont – hajnali fél három – ellenére talált ébren lévő ismerőst, és megírta neki, hogy a rendőrök gyújtották fel a bódét, ott állnak előtte, de az ablakokon rács van, az ajtó zárva, s ő tudja, hogy nem élhet tovább. Megírta azt is, hogy próbált telefonon segítséget kérni a rendkívüli helyzetek minisztériuma helyi részlegétől, de csak annyit mondtak, hogy “ezt Misáért kapja”, s a tűzoltók sem mentek ki hívására.

Az ügy előzménye az volt, hogy a cég Misa nevű sofőrje február 11-én ittasan ment munkába, és összevitatkozott két munkatárssal. Ignatyenko ezt jelentette az igazgatónak, aki elbocsátotta Misát. A sofőrről kiderült, hogy rendőr volt, s hogy fia ma is az. Ignatyenkót bevitték a rendőrségre, jól megverték, és elengedték, de megígérték, hogy megölik.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának helyi részlege a tüzet jelentette ugyan, de az áldozattal csak a tények napvilágra kerülése után egészítette ki a jelentést. A helyi tévé lefilmezte a porig égett őrbódét, de az ügyészség elkobozta a felvételt.

Vlagyimir Ignatyenko március 1-jei temetése után édesanyja a területi hatóságokhoz fordult segítségért, s mellékelte fia internetes levelezésének fotóit – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik