Nagyvilág

Ezrek demonstráltak Olaszországban

Ezrek vonultak az utcákra Olaszország közel száz városában, hogy Silvio Berlusconi konzervatív kormánya ellen tüntessenek, mindenekelőtt a kormány tervezett alkotmánymódosítása ellen.

Rómában ezrek vonultak végig a belvároson többek közt egy 60 méter hosszú szalagtranszparens alatt, amelyen az állt: “Megvédjük az alkotmányt – ha nem most, akkor mikor?” Szolidaritási megmozdulásokra került sor több európai fővárosban is, például Madridban, Prágában, Londonban és Párizsban.

A többszörösen perbe fogott 74 éves olasz kormányfő kabinetje csütörtökön – éppen az egyik ellene indított korrupciós eljárás újrafelvételének napján – fogadott el reformtervet az olasz igazságügyi rendszer jelentős átalakítására.

A tervezet élesen elválasztaná a vizsgálóbírók munkáját az ítélkező bírókétól. A Berlusconival többször összeütközésbe került Legfelsőbb Bírói Tanács tevékenységi körét is megreformálnák; elveszik tőle a bíróságok fölötti felügyeleti jogot, s átadják azt egy külön testületnek, amelynek tagjai az igazságszolgáltatás rendszerén kívül álló emberek lesznek. Az elképzelés szerint hibás bírói ítéletek esetén az elítéltek az érintetteket beperelhetik, kártérítést követelve.

A szombati demonstráció a sokadik hasonló megmozdulás volt Olaszországban. A tüntetéseket a “Ha nem most, akkor mikor?” elnevezésű csoport szervezi, ugyanaz, amelynek felhívására február 13-án több mint kétszáz olasz városban félmillióan vonultak utcára, hogy demonstráljanak a sorozatosan szexbotrányokba keveredő Silvio Berlusconi miniszterelnök ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik