Nagyvilág

Több mint tíz tonna mustárgáz van Líbiában

Líbiában még mindig több mint tíz tonnányi mustárgáz van, noha Tripoli már évekkel ezelőtt aláírta a vegyi fegyverek betiltását célzó egyezményt.

A Vegyi Fegyver Tilalmi Szervezet (OPCW) egyik illetékese, Michael Luhan szerint azonban Líbia már elpusztította a fegyverek használatát lehetővé tevő rendszereket. Az észak-afrikai ország 2004-ben csatlakozott a Vegyi Fegyver Tilalmi Egyezményhez. Azóta a mustárgáz-készletének 55 százalékát semmisítette meg, ám jelenleg is 11,25 tonnányi mérgező anyag van a líbiai raktárakban – állítja az OPCW.

Moamer Kadhafi országa diplomáciai elszigeteltségének feloldása miatt egyezett bele évekkel ezelőtt az ország vegyi fegyver készletének megsemmisítésébe. A Vegyi Fegyver Tilalmi Egyezmény betartását ellenőrző szervezet illetékese szerint Tripoli a terveknek megfelelően, 2010 elején megkezdte a készlet megsemmisítését, ám a zavargások februári kitörésekor ez a folyamat megszakadt.

A Pentagon szóvivője, David Lapan ezredes szerint az amerikai hadsereg továbbra is veszélyforrásként tekint a megmaradt fegyverekre. A The Telegraph című brit lap pedig korábban arról írt, hogy a brit SAS kommandó már parancsot kapott a mustárgáz lefoglalására, amit a feltevések szerint három különböző sivatagi raktárban tárolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik