Nagyvilág

NATO-gépek figyelik Líbiát

A katonai szövetség lépéseket tervez Kadhafi ellen.

A NATO mérlegeli a Líbia elleni katonai lépéseket – jelentette ki hétfőn Washingtonban Barack Obama amerikai elnök, miután hivatalában fogadta Julia Gillard ausztrál miniszterelnököt.

Az elnök elmondta, hogy a NATO illetékesei Brüsszelben tanácskoznak és mérlegelik a Líbiával szembeni fellépés lehetséges módozatait, beleértve a “lehetséges katonai opciókat” is.

Obama megismételte, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető híveinek felelniük kell majd az általuk elkövetett erőszakcselekmények miatt.

Az észak-atlanti szövetséghez akkreditált amerikai nagykövet este bejelentette, hogy a NATO folyamatos repüléseket indított AWACS típusú felderítő gépekkel a líbiai helyzet megfigyelésére, miközben a szövetség az észak-afrikai országban dúló erőszakcselekmények elleni lépéseket tervez.

Ivo Daalder elmondta: minél részletesebb betekintést akarnak nyerni, hogy valójában mi folyik a világnak ebben a szegletében. Ezért fokozzák az AWACS-gépek Líbiára irányuló felderítő képességét.

Daalder Washingtonban tartott telefonos sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy a Moammer Khadafi líbiai vezetőhöz hű légierő tevékenysége csökkent, miután a múlt héten “tetőzött”. A diplomata szerint a brit-francia együttműködéssel készülő líbiai légtértilalmi övezetre vonatkozó tervezet hatékony lehet a vadászgépek ellen, de a helikopterek ellen már sokkal kevésbé.

A légtértilalmi övezetre, mint lehetőségre tekint a NATO – mondta Daalder az Észak-atlanti Tanács ülése után, hangoztatva, hogy meg kell állapítani, mi zajlik Líbiában. Ugyanakkor a légi tevékenység jelenleg nem döntő tényező – mutatott rá.

A NATO-tagországok védelmi miniszterei csütörtökön Brüsszelben döntenek a légi tilalmi övezet bevezetéséről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik