Nagyvilág

Botrányok után kormányátalakítás Párizsban

Nicolas Sarkozy az arab világ átalakulásával indokolta kormánya átalakítását.

A francia államfő vasárnapi televíziós beszédében jelentette be a változtatásokat, azt követően, hogy a bukott tunéziai rezsimmel kapcsolatokat ápolt külügyminisztere, Michel Alliot-Marie, benyújtotta lemondását.

Sarkozy “történelminek” nevezte az arab világban zajló “hatalmas átalakulást”, amelytől szerinte Franciaországnak “nem szabad félnie”. “Fantasztikus reményt hordoz, hiszen azon értékek nevében teljesedik be, amelyek számunkra a legdrágábbak, ez pedig az emberi jogok és a demokrácia” – hangsúlyozta az államfő.

Külügyminisztere menesztésével az elnök annak a több mint egy hónapja tartó médiabotránynak kívánt véget vetni, amelynek során a francia diplomáciát passzivitással, illetve az arab világ megmozdulásaival szemben kivárással vádolták.

“Kedves Nicolas! Annak ellenére, hogy úgy érzem, semmilyen hibát nem követtem el, úgy döntöttem, lemondok Európa-ügyi és külügyminiszteri funkciómról” – írta a köztársasági elnökhöz intézett levelében a távozó külügyér, Michel Alliot-Marie. Utóda, Alain Juppé, Bordeaux polgármestere a védelmi tárca éléről kerül a külügyminisztériumi székbe.

Juppé helyére Gérard Longuet-t, a kormánypárt szenátori csoportjának a vezetőjét nevezte ki a köztársasági elnök. Sarkozy az egyebek mellett a kelet-európai romák elleni fellépése miatt sokat támadott belügyminiszterét, Brice Hortefeux-t is leváltotta. Helyére az elnök egyik fő bizalmasa, Claude Guéant, az elnöki hivatal eddigi vezetője kerül.

Elemzők szerint Sarkozy a kormányátalakítással elismerte, hogy a francia diplomáciai teljesen irányt tévesztett az elmúlt hónapban.

AJÁNLOTT LINKEK:

Sarkozy fittyet hányt az emberi jogokra (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik